Hei uusi opiskelija!

Olitpa sitten jo valittu opiskelija tai vasta haaveilet fennistiydestä, löydät tältä sivulta varmasti paljon hyödyllistä tietoa. Moni kuvittelee, että suomen opiskelu on pelkkää kielioppisääntöjen pänttäämistä ja kaikista suomen kielen opiskelijoista tulee äikänopettajia. Molemmat väärin. Todellisuudessa opiskeltavaa on laajasti ja Tampereen yliopiston joustavan sivuaineoikeuden myötä opiskelumahdollisuudet ovat liki rajattomat. Opiskelu-sivulla on tarkemmin tietoa opiskelumahdollisuuksista, mutta hyvä neuvo on, että kokeile rohkeasti kiinnostavia kursseja – se oma juttu voi löytyä sattumalta yhden mielenkiintoisen kurssin perusteella.

Vaikka moni suomen opiskelija haluaakin nimenomaan opettajaksi, voi suomen kielen opiskelijasta tulla paljon muutakin. Sivuaineista ja kiinnostuksen kohteista riippuen voi toimia esimerkiksi tutkijana, kielikonsulttina, viestintäassistenttina, tiedottajana, sisällöntuottajana, kirjastossa tai vaikka suomi toisena kielenä -tehtävissä. Suomen kielen tutkinto-ohjelmasta ei valmistu tiettyihin ammatteihin, joten omaan tulevaisuuteensa pääsee vaikuttamaan. Valintoja ei kuitenkaan kannata stressata, sillä monille tulevaisuus valkenee vasta opiskelujen aikana – ja suunnitelmat muuttuvat moneen kertaan. Valmiita vastauksia hyville sivuaineille ei ole, mutta tarvittaessa esimerkiksi opintokoordinaattori auttaa kurssivalinnoissa.

”Hain opiskelemaan suomen kieltä, koska pidin äidinkielestä peruskoulussa ja lukiossa. Suomen kieli tuntui kiinnostavalta ja luontevalta vaihtoehdolta.”

Opettajaksi pääsy ei myöskään ole itsestäänselvyys, ja tämä on tullut osalle yllätyksenä. Aineenopettajan pedagogisiin opintoihin haetaan erillisissä hauissa keväisin, jonka myötä opiskelijoista valitaan tietyin valintakriteerein aineryhmittäin opiskeluoikeuden saavat opiskelijat. Lisätietoa hausta löydät täältä.

”Koulussa lempiaineeni oli aina ollut äidinkieli ja kirjallisuus, ja lukion lopulla hoksasin, että paikka suomen kielen tutkinto-ohjelmassa voisi toimia väylänä haaveammattiini äidinkielen opettajaksi (kuten kävikin!). Suomen kieli on myös avain suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan ymmärtämiseen.”

Yliopistossa opiskelu on paljon muutakin kuin luennoilla ramppaamista ja tenteissä tuskailua. Vuosi alkaa alkaa orientoivalla viikolla, jolloin uudet opiskelijat, fuksit, ja heidän tuutorinsa kokoontuvat niin oppimaan yliopistokäytäntöjä kuin pitämään hauskaa. Yleensä päivisin hoidetaan virallisempia asioita, kuten kampuskierros ja kurssivalintoja, iltaisin tutustutaan Tampereeseen ja hengaillaan rennommin. Orientoivalle viikolle kannattaa osallistua, jotta pääsee mukaan yliopistoelämään ja tutustuu muihin fukseihin. Vuoden aikana Kopula, suomen kielen ainejärjestö, järjestää aktiivisesti erilaisia tapahtumia sekä yksin että muiden ainejärjestöjen kanssa. Lisää tapahtumista voit lukea tapahtumat-sivulta. Kopulan omien tapahtumien lisäksi oikeastaan viikottain on jos jonkinmoista opiskelijatapahtumaa, joista jokainen löytää varmasti mieleisensä.

Opiskelu on ollut mahtavaa ja se on vastannut odotuksiani. Kurssit ovat mielenkiintoisia, ja olen saanut ihania ystäviä alun vaikeuksien jälkeen. Ilman ystäviä opiskelu olisi ollut paljon ikävämpää, olivat kurssit kuinka mielenkiintoisia tahansa.

Orientoiva viikko 27.-31.8.
Yliopiston aloittaminen voi olla jännittävää. Uudet fuksit tapaavat aloittaa viikkoa muita opiskelijoita aiemmin, jotta he ehtivät tutustua toisiinsa ja yliopiston käytäntöihin. Tänä vuonna orientoivalla viikolla on luvassa kaikkea mukavaa, kuten tutustumista muihin fukseihin ja tuutoreihin, kaupunkisuunnistusta, etkoja, jatkoja, brunssia ja piknikiä, mutta myös hyödyllisiä hetkiä tietotekniikkakurssin ja orientoivien opintojen parissa. Tarkemmista aikatauluista ilmoitetaan myöhemmin ja tuutorit ovat yhteydessä uusiin fukseihin ennen opiskelun alkua. Tervetuloa mukaan!

Tervehdys fuksit!
tutor Onnittelut juuri sinulle opiskelupaikastasi ja lämpimästi tervetuloa joukkoomme. Me tuutorit olemme suunnitelleet syksyksi paljon kaikkea kivaa ohjelmaa, emmekä malta odottaa syksyn ja fuksiviikon alkua. Fuksiviikkosi starttaa 27.8, joten ennen sitä nauti kesästä ja keräile voimia syksyä varten. Meidän lisäksemme myös ainejärjestömme muut fennistit odottavat teidän näkemistäsi, joten voit olla varma siitä, että sinut otetaan avosylin ja innolla vastaan syksyn koittaessa. Me suomen kielen opiskelijat olemme nimittäin pieni mutta sitäkin kotoisampi ja yhtenäisempi ainejärjestö.

Myöhemmin kesällä postiluukkuusi kolahtaa fuksilehti, jossa on vastauksia moniin kysymyksiin, jotka mahdollisesti askarruttavat mieltäsi. Tässä vaiheessa ei siis syytä stressiin, vaikka moni asia tuntuu varmastikin hämmentävältä ja sekavalta. Fuksilehden mukana tulee paljon tietoa ja moni asia selviää fuksiviikon koittaessa. Nähdään siis elokuun lopussa ja tehdään yhdessä fuksiviikosta sekä koko vuodesta hauska ja ikimuistoinen. Jos sinulla kuitenkin on jotain akuuttia mielenpäällä, voit laittaa sähköpostia meille tuutorivastaaville.

Tuutorivastaavat
Anniina Malm (malm.a.mikaela[at]student.uta.fi)
Pihla Hyväri (hyvari.pihla.m[at]student.uta.fi)

”Suomi on kiehtova kieli ja kielitiede kiehtova tieteenala. Opiskelu on ollut mielenkiintoista, hauskaa ja antoisaa. Kertaakaan ei ole käynyt mielessä, että olisi pitänyt hakeutua jollekin muulle alalle!”

Hyödyllisiä linkkejä
Tietoa suomen kielen tutkinto-ohjelmasta
Suomen kielen tutkinto-ohjelma Opintopolussa
Vinkkejä opintojen aloittamiseen
Tietoa opintojen suunnitelusta ja ohjauksesta
Suomen kielen tutkinto-ohjelman opinto-opas

”Kieli on aina kiinnostanut minua, sillä se on yhteiskunnan peili ja yksi tärkeimmistä elinehdoista.”